JELKE – ČAROLIJA KIĆENJA

božićne jelke u dnevnom boravku

Kićenje jelke uvijek je najljepše obiteljsko druženje. Još kada se uz to pjevaju tradicionalne božićne pjesme atmosfera je istovremeno i svečana i vesela. Ima nešto u tom činu kićenja. Ujedinjuje obitelj u smijehu, veselju i pjesmi. Jeste li se ikada zapitali otkuda potječe ovaj običaj proširen diljem svijeta? 

Ukrašavanje božićne jelke smatra se kršćaniziranom poganskom navadom ukrašavanja i štovanja zimzelenog drveća tijekom zimskog solsticija. Najvjerojatnije se s ovim običajem započelo u Njemačkoj u 18. stoljeću da bi se zatim proširio po svijetu.

Prema jednoj legendi već u 7. stoljeću jedan je engleski propovjednik došao navještati Evanđelje. Koristio je sortu sjeverne bijele jele trokutastog oblika kao simbol Trojstva. Tako bi najzornije dočarao nevjernicima jedinstvo Svetog Trojstva. Obraćeni pogani štovali su to stablo za koje su vjerovali da je jedna vrsta hrasta.

U srednjem vijeku stabla su visjela naopako sa stropa simbolizirajući kršćanstvo. Prema drugoj legendi prvo božićno drvce okitio je sam Martin Luther početko 16. stoljeća i to malim svjećicama.

JELKE- NAJLJEPŠI UKRAS DOMA

Sigurno u svom domu imate pregršt starih kuglica i drugih ukrasa. Iz godine u godinu rese vaše božićne jelke. S vremena na vrijeme napravite mali odmak i okitite ih drugim ukrasima, neki novim bojama. Sama promjena kolorita stvorit će novi dojam.

Tradicionalne boje kićenja su: crvena, bijela i zlatna. No, svaka boja može biti dio dekoracije kao dominantna ili biti dio šarene božićne jelke.  Ako pitate svoje najmlađe, jelka će biti šarena.

Pravi estet pomno će odabrati ukrase i boje. Najčešće su to jelke u jednoj ili kombinaciji dviju boja. Ukrasi su obično: jedna do maximalno dvije-tri vrste kuglica i poneku mašnu. Takve jelke su dostojanstvene i svečane.

Na vama je odluka – profinjene, decentne ili razigrane šarene jelke.

srebrna jelka

TRADICIONALNE BOJE I UKRASI

Božić i crvena boja se jako vole. Gotovo je nezamislivo da u domu nema barem jedan crveni ukrasni detalj u domu. I to je tako diljem svijeta.

Hollywood  u svojim komercijalnim božićnim filmovima već desetljećima koristi istu scenografiju. U njoj dominira crvena boja na bogato okićenom drvcu. Nije ni čudo da je taj trend zaživio i u našim krajevima.

Jeste li i vi poprimili taj trend? Ako jeste, iskoristite onda pravi hrvatski suvenir crvene boje. Riječ je o simbolu Hrvatskog zagorja – licitarskom srcu. U ovo doba godine možete pronaći i čizmice od licitara. Jelke okićene ovim crvenim detaljima posebno su šarmantne.

Od ukrasa dominiraju kuglice, od puhanog stakla ili plastične. Zvijezdu repaticu s vrha jelke posljednjih godina zamijenili su anđeli, cvijetovi ili mašne. Kićenje božićne jelke zaista je inspirativno i možete dati mašti na volju. No, nemojte zanemarivati ostatak doma!

Ulaz u stan ili kuću uvijek bi trebao biti dio božićne dekoracije, kao i neke druge prostorije.

božićni crveni detalji u interijeru

POLOŽAJ JELKE JE JAKO VAŽAN

Ništa manje nije važan ni odabir mjesta gdje ćemo postaviti drvce. Naime, bilo bi idealno da se nalazi na nekom položaju s kojeg će mamiti naš pogled iz svih kuteva. To često nije moguće.

Možda za to razdoblje dok je bor u kući možete malo razmjestiti namještaj kako bi najljepši ukras doma dobio zasluženo i počasno mjesto. Centralno mjesto u blagovaoni ili dnevnom boravku najbolji je odabir.

Oni sretnici koji imaju veliko dvorište mogu uresiti drvce u svom eksterijeru. Tu će svakako dominirati lampice jer noću su takva drvca posebno privlačna. Takva dobrodošlica je naprosto čarobna.

jelka na centralnom mjestu

NAJLJEPŠI UGOĐAJ UZ BOŽIĆNE JELKE

Dom zaista postaje poseban u to doba godine. Svjetlost i blještavilo je na sve strane. Jaslice, jelka i drugi detalji po domu stvaraju divan ambijent. Možda smo baš i zbog toga veseliji i sretniji u ovo doba godine.

Svima nam privlače poglede divno okićene jelke. Potrudite se da ove godine vaše božićno drvce bude najljepše do sada. Pošaljite nam svoje fotografije. Neke od najljepših objavit ćemo na našoj Facebook stranici.

Prihvaćate li izazov? Mi već razmišljamo o našem drvcu. Još malo, još jako malo je ostalo da okitimo svoj dom. Jeste li vi već počeli razmišljati o bojama, kuglicama i drugim ukrasima?

Božićna jelka i suha gradnja

Božić bez bora nije fora!