POTKROVLJA I NJIHOV ŠARM

Oduvijek su potkrovlja golicala maštu. Popularnost stanovanja u njima možemo zahvaliti omiljenim pariškim mansardama. U modu su ih vratili njujorški loftovi.

Potkrovlja mogu biti čarobna mjesta za život, ali njihovo uređenje i adaptacija iziskuju puno više napora i planiranja od klasičnih stanova. Zašto?

Svako potkrovlje, malo ili veliko, zbog svog specifičnog oblika i volumena traži poseban pristup uređenju. Presudnu ulogu za normalan život u tom prostoru čine:

    • stanje konstrukcije
    • toplinska izolacija
  • pokrov krova.

U ovakvim slučajevima možda je ipak najbolje angažirati stručnjake, projektante i arhitekte. Oni će znati prostor maksimalno iskoristiti.

Kombinacija struke, mašte i kreativnosti može stvoriti prava mala remek djela za ugodan život. Zato uopće ne čudi da baš najčešće umjetnici i arhitekti odabiru ovakvu vrstu prostora za svoj radni ili životni kutak.

Zavirite s nama u neka od njih, otkrijte kako ih skladno urediti i izolirati od vremenskih nepogoda!

PREDNOSTI STAMBENIH POTKROVLJA

Prednost stanovanja u potkrovlju je sigurno šarmantnost prostora sa svim svojim kosinama i neravninama. One često znaju zadavati glavobolje dizajnerima i arhitektima. No, ako se efektno iskoriste u prostoru postaju ukrasi stana.

Potkrovlja su idealna za sve stilove uređenja: od klasičnog, romantičnog, vintage, shabby chica do modernog, minimalističkog ili industrijskog stila. Život u takvom prostoru, pogotovo u gradskim napućenim središtima, stvara dojam izoliranosti od buke i gradske vreve.

Potkrovlja se obično uređuju vertikalno kao prostori s dvije zone. Takav način uređivanja naziva se dupleks. Dvije zone  su:

    • dnevna u koju spadaju kuhinja, blagovaona i dnevni boravak te 
  • noćna, u koju spadaju spavaće sobe i kupaonice.

MANE POTKROVLJA

Koliko god bio lijep život u potkrovlju, treba imati na umu i njegova ograničenja. Nudi ograničenu mogućnost uređivanja baš zbog specifičnog položaja zidova i kosina.

Iako se u današnje vrijeme koriste vrhunski materijali koji smanjuju osjet hladnoće zimi, a vrućine ljeti, treba imati na umu da oni samo donekle korigiraju taj problem, ali ga ne rješavaju trajno. Zimi je uvijek hladnije, a ljeti toplije u potkrovljima nego u običnim stanovima.

Prostor treba pomno pregledati i isplanirati, jer zbog svojih ograničenja može diktirati i raspored i veličinu prostorija. Ruke su nam donekle vezane.

SAVJETI ZA UREĐENJE POTKROVLJA

Prvo i osnovno što se mora napraviti je sagledati krovnu konstrukciju. Treba vidjeti kako ona oblikuje i utječe na iskoristivost prostora.

Važno je vidjeti kolika je mogućnost otvaranja prozora. Kod prozora treba planirati tako da barem jedan bude pri vrhu radi lakšeg provjetravanja prostora ljeti. Klima uređaj je neophodan i trebao bi biti položen na najvišu točku u prostoru.

Visina je jedan od najvećih problema i ograničenja. Posebna pažnja mora se dati na to da prostor ne bude prenizak. “Mrtvi” prostori koji su preniski odlično se mogu iskoristiti za ugradnju ugradbenih ormarića i polica po mjeri.

Preporučuje se kod projektiranja i adaptacije prostora koristiti lagane materijale poput gips-kartonskih ploča, jer takvi materijali ne ugrožavaju konstrukcijsku stabilnost zgrade. Mineralna vuna ovdje bi trebala biti imperativ zbog odličnih izolacijskih svojstava.

Grede bi trebalo ostaviti vidljivima. Preporučuje se bijela boja jer vizualno otvara prostor i unosi dodatan osjećaj svjetlosti.

Upravo kontrast drvenih greda i bijele plohe daje prostoru poseban šarm i prizvuk nekih drugih vremena. No, grede će izgledati jako efektno, ako se oboje u bijelo. Tada će prostor dobiti na prozračnosti i eteričnosti. Sve je stvar ukusa.

Spuštanje stropa isto je korisno, ako je strop na nekim mjestima previsok, pa bi se gubila dodatna energija na zagrijavanje prostora.

SVJETLOST – KAKO JE DOVESTI U POTKROVLJE?

Svjetlost je također jedan od važnih faktora života u potkrovlju. Jako je bitna za normalno funkcioniranje. Što više krovnih prozora postavimo, više ćemo imati dnevne svjetlosti

Ambijentalna rasvjeta je posebno važna. Uvijek je najbolja kombinacija halogenih lampica u stropu ili podu i samostojećih svjetiljaka uz standardnu rasvjetu s lusterima. Tako ćemo najbolje osvijetliti prostor.

UH, TA VISINA!

Što ćemo s prostorima nižima od 100 cm? Iskoristi ćemo ih za spremišta. Tu ćemo staviti sanduke, police ili ormariće po mjeri za odlaganje stvari koje rjeđe koristimo.

Gdje ćemo smjestiti krevet, garniture za sjedenje i WC školjku? Njih ćemo smjestiti u prostore niže od 170 cm. No, moramo pripaziti da na toj visini ne bude prolaz jer će to frustrirati stanare koji bi tuda trebali hodati pogrbljeni.

Zid pune visine iskoristit ćemo za kuhinjske elemente i ormare. Kosine ćemo urediti za TV komode i police koje se mogu izraditi po mjeri od drveta ili od knaufa. Idealno bi bilo u kutove smjestiti kutni namještaj izrađen po mjeri. Prostor je tako maksimalno iskorišten.

ŠARM ŽIVOTA NA TAVANU

Stari tavani skrivali su mnoga davno zaboravljena blaga. Neka od njih se mogu obnoviti i smjestiti u moderne tavanske stambene ili poslovne prostore.

Kada se jednom takav prostor uredi po mjeri i s ukusom postaje savršen kutak za stanovanje. Svako potkrovlje je originalno i priča za sebe, baš zbog svojih ograničenja, koja pravi majstori znaju pretvoriti u glavna estetska obilježja prostora. 

Uz puno truda i malo volje,

savršeno se može urediti potkrovlje!