ADVENTSKI VIJENAC-KREACIJA

Božić u domu-adventski vijenac-sam svoj majstor

Stigao nam je advent. Jeste li kupili svoj adventski vijenac? Voljeli biste ga sami izraditi, a ne znate kako i nemate ideju? Zato smo mi tu! 

Znate li što predstavlja ovaj dekorativni predmet? Kada se pojavio prvi adventski vijenac? Saznajte u nastavku našega bloga.

Došašće ili advent vrijeme je pripreme za Božić. Riječ advent dolazi od latinske riječi adventus = dolazak. U zapadnom kršćanstvu započinje četiri nedjelje prije Božića. 

Glavni simbol došašća je adventski vijenac. Za razliku od antičkog doba kada je vijenac predstavljao pobjedu, adventski vijenac simbol je borbe kršćana protiv životnog mraka i pobjede Isusa Krista.

KAKO JE NASTAO PRVI ADVENTSKI VIJENAC?

Prvi adventski vijenac pojavio se 1838.godine. U “Das Rauhe Haus” (“Trošna kuća”), domu za siromašnu djecu u Hamburgu,  pastor i odgojtelj Johann Hinrich Wichern sakupio je uličnu siročad ponudivši im novi dom.

Pala mu je napamet ideja da od prvog dana prosinca svakoga dana u vrijeme molitve upali jednu svijeću na velikom drvenom vijencu te bi na sam dan Božića bilo upaljeno 24 svijeće. Postavio je 20 malih crvenih svijeća za dane u tjednu i 4 velike bijele svijeće za nedjelje došašća.

Od toga dana paljenje adventskih svijeća na vijencu postalo je jedna lijepa tradicija.

GLAVNA OBILJEŽJA UKRAŠAVANJA

Kasnije su počeli ukrašavati vijenac zimzelenim grančicama ili se pleo od njih. Običaj se proširio u Njemačkoj, a zatim i u susjednim i prekooceanskim zemljama. Krajem 19. stoljeća odbacilo se 20 malih svijeća. Ostavljene su samo četiri svijeće za četiri nedjelje došašća.

Glavno pletivo su zimzelene grančice, bor i božikovina. Stavlja se i lovor te cedar. Vijenac simbolizira vječnost. Bor i božikovina predstavljaju besmrtnost, lovor pobjedu nad grijehom i patnjom. Cedar simbolizira snagu i izlječenje od svih bolesti. U južnim krajevima stavlja se i ružmarin, kao biljka koja je čuvala Mariju, Isusovu majku.

adventski vijenac od božikovine

ŠTO SIMBOLIZIRA ADVENTSKI VIJENAC?

Advent čine  dva temeljna simbola – krug = besmrtnost i svijeće = svjetlo.

Na vijenac se stavljaju četiri svijeće koje simboliziraju stvaranje,                          utjelovljenjeotkupljenje i svršetak.

Svake nedjelje pali se po jedna svijeća do Božića kada gore sve četiri svijeće. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće originalno su bile crvene i bijele boje odajući tako počast Isusovoj žrtvi i pobjedi.

Prema nekoj drugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska. Uz tri ljubičaste stavljala se jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja.

Prva svijeća nazvana je prorokova svijeća. Druga  je betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća je svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

adventski vijenac s ljubičastim svijećama

SAVJETI ZA IZRADU – TUTORIAL

Danas imamo svakakvih varijanti vijenaca, boja i oblika svijeća. Komercijalizacija je ušla i ovdje na velika vrata.

Pokušajte napraviti nešto izvorno koristeći gore spomenute biljke i boje koje su nekada nešto značile u adventskom vijencu. Iskoristite plodove prirode i koristite što je manje moguće kupovne ukrase.

Mi smo se uputili u šumu nabrati grančice, otpale grančice koje je priroda sama odbacila.

obojane grančice za adventski vijenac

Odlučili smo se za izvorne boje svijeća koje su nekada bile dio adventskog vijenca. Nakon što smo dobro oprali i očistili grančice, pustili smo ih da se dobro osuše. Crvena i bijela boja za drvo već su spremno čekale da ih se nanese na grančice. Polovinu grančica smo obojili u bijelo, a drugu polovinu u crveno.

Dok su se grančice sušile izvukli smo stari prošlogodišnji vijenac od slame i njega obojili u bijelo. On nam je poslužio kao podloga na koju smo nakon sušenja toplim ljepilom nepravilno zalijepili grančice stvarajući dojam raskošnog gnijezda.

Ukrasne gljive i sitne šljokaste kuglice neravnomjerno smo rasporedili po vijencu kako bi vjerno dočarale šumske plodove. Ostalo je još samo da se stave podlošci na koje ćemo zabosti svijeće i rasporediti svijeće na njih.

materijal i pribor za izradu adventskog vijenca

SVAKI NOVI DETALJ PRIČA DRUGU PRIČU

Ove godine odlučili smo se za crvene kockaste svijeće raznih dužina, dok smo prijašnjih godina kombinirali bijele i crvene svijeće ili samo bijele s ispisanim brojevima.

Svake godine neki drugi ukrasni predmet krasi naše gnijezdo. Jedne godine je to bila ptičica, a prošle godine mali anđeo kerubin.

Vi na svoj vijenac možete postaviti neku dragu kuglicu iz djetinjstva, češer ili neke druge posušene plodove prirode. Važno je da unesete sebe, da date svoj štih. Mi volimo reći da volimo ostaviti svoj kreativni pečat.

ZGIPSMAN-adventski vijenac-gnijezdo

Svakome tko dođe u naš dom ovaj unikatni adventski vijenac mami pogled. Uživamo u njemu iznova svake godine oplemenjujući ga drugim detaljima.

Uživajte u svom adventu i svom adventskom vijencu kojeg ste sami izradili i sačuvajte ga za iduću godinu, kada ćete ga oplemeniti nekim novim detaljima.

ZGIPSMAN-adventski vijenac sa svijećama

Nema ljepšeg ugođaja ni momenta

od paljenja svijeća za vrijeme adventa!

.