KOMODA – NOVO RUHO

Komoda - Stara hrastova komoda prije makeovera

Komoda u domu već dugo vas bode u oči. S vama je odavno. Ne sjećate se više ni koliko dugo. Možda od vjenčanja. Htjeli biste obnoviti namještaj? Danas je sve skupo i tako potrošno. Prevladava nekvalitetna iverica. Ne biste je voljeli izgubiti, ali nekako se više ne uklapa u moderno doba. No, njena kvaliteta izrade i kvaliteta materijala premašuje današnje modernije varijante.

Stara dobra komoda još uvijek služi svrsi, samo je već pomalo oštećena. Vezani ste na neki način za taj komad namještaja. Prošla je ono najvažnije s vama: odrastanje vaše djece, proslave, rođendane i još tisuću lijepih trenutaka. A možda je i dio nasljedstva vama dragih osoba.

Što ćete sad? U nedoumici ste. Hajde, da vam pokažemo kako vaša stara komoda može ponovno postati atraktivan komad namještaja!

MATERIJAL I PRIBOR 

Za preuređenje stare komode nabavite: brusni papir finoće 80 ili 100, bijelu boju za drvo, Aqualux bezbojni lak, kist za boju i kist za lak te salvete s uzorkom za decoupage tehniku. Još će nam trebati stare krpe i alkohol za namakanje krpa i skidanje boje i nečistoće.

Ako vam je lakše, umjesto kista za boju koristite najmanji valjak za soboslikare. Tako ćete brže odraditi posao.

E, da, još jedna jako važna stvar, nabavite jednu običnu bijelu svijeću. Svijeću? Da, svijeću. Zašto? Strpite se. Sve ćete saznati.

KOMODA – SKIDANJE STARE BOJE

Od početka treba krenuti predano. Prvi korak je skidanje stare boje i nakupljene masnoće. Za to nam je potrebna vlažna krpa koju smo umočili u alkohol. Dobro prebrišite svu površinu, a zatim pustite da se sve dobro osuši.

Nabavite malu ručnu električnu brusilicu da vam bude lakše, ali i brusni papir  (80-100) bit će dovoljan da se prebrusi kompletna površina. Ništa manje važan korak nije ni odstranjivanje strugotina nastalih brušenjem. Za to koristite mekanu krpu ili običan kist.

Ova je komoda napravljena u shabby chic stilu. To jednostavno znači da je obojena u bijelo i da joj je namjerno na pojedinim mjestima skinuta boja. Shabby znači otrcano, a ovdje se postigao efekt patine. Za to će vam trebati ona svijeća. Rubove komode ili one dijelove koje želite da izgledaju malo pohabano premažite voskom, dakle svijećom.

Krenimo bojiti. Ravnomjerno nanosite boju kistom ili valjkom, kako vam je draže. Ovdje je korištena bijela mat akrilna boja. Na redu je dan odmora jer je potrebno sušiti komodu 24 sata.

Dijelove na koje ste nanijeli vosak lagano prebrusite brusnim papirom granulacije 160 ili 180. Bijela boja se brzo skida. Prebrišite dobro običnom pamučnom krpom.

SALVETNA TEHNIKA DECOUPAGE

Odaberite motive sa salveta, a zatim ih lagano iščupkajte te odvojite salvetne slojeve. Obično ima tri sloja. Ostavljate samo prvi gornji sloj. Uzmite kist i ljepilo za decoupage tehniku. Odaberite mjesto na koje želite aplicirati motiv.

Ako ovo radite prvi put u životu, savjetujemo vam da prvo isprobate na nekom komadu kartona ili papira cijeli postupak. Oprezno nanesite ljepilo da ga ne bude previše i da ne bi poslije ostali mjehurići.

Važna napomena je da se motivi lijepe od sredine prema van jako laganim pokretima i to mekanim kistom. Budite oprezni jer je salveta tako krhka i lako može puknuti.

Pustite da se sve dobro posuši, a zatim brusnim papirom granulacije iznad 200 prebrusiti motive i prebrisati suhom pamučnom krpom. I na kraju, ostaje još samo završni korak, a to je lakiranje mat bezbojnim akrilnim lakom. Za to koristite silikonski kist.

Nakon završetka radova odmah operite kistove i valjak u hladnoj vodi. Ako je ostalo boje, operite tekućim sapunom i dobro isperite mlazom hladne vode i ostavite da se osuši.

Za ovu komodu koja je dimenzija 170x46x85 cm trebalo nam je 2 dana, ako računamo sušenje. Idealno bi bilo ljetno vrijeme za ove radove jer se brže suši, ali od pomoći može biti jedan predmet iz naše kupaonice – fen, ako želite ubrzati stvari. No, svaka faza zahtijeva sušenje.

KOMODA IMA SVOJU PRIČU

Izvor:privatna zbirka obitelji Grba Galijanić 
Komodu izradila:Vesna Grba Galijanić

Ova komoda ima svoju priču. Naime, vlasnici komode, obitelj Grba Galijanić zatekli su je u stanu u koji su uselili. Kako je riječ o izazitim kreativcima koji u starome nalaze ljepotu nije bilo dvojbe – komoda ostaje u domu, samo će dobiti novo ruho. Danas ova stara dama krasi i dalje isti dom, ali ostavlja potpuno drugačiji dojam i zvijezda je interijera.

Očuvati kvalitetan komad namještaja, od punog drva, trebalo bi nam svima biti misao vodilja. Tako čuvamo naš planet od zagađivanja i od nepotrebne sječe stabala. A namještaj koji nas je tako dugo dobro služio moći će nas još dugo služiti i dalje. I ne samo nas nego i naše mlađe generacije. Ostavit ćete im u nasljeđe i kreativni dio sebe.

Jeste li prepoznali umjetnika u sebi? Sada znate da nećete baciti svoju staru komodu na smetlište. Što čekate? Bacite se na posao i uljepšajte svoju komodu!

Upamtite ovo,

uvijek se od starog

može napraviti novo!