TUTORIAL ² STARA PEĆ I PEGLA

Pegla na paru

Tutorial peći i pegle dupli je make over. Stara peć i starinska pegla dugo su skupljale prašinu na tavanu. U našoj se porodici stari predmeti prenašaju s koljena na koljeno.

Konačno je došao i red na nas. Razmišljali smo što učiniti s njima. Struja je odavno zamijenila paru, a plin drva. Dakle, nećemo ni peglati ni ložiti peć.

Htjeli smo ih svakako imati u kući na vidljivom mjestu. Tako su postali unikatni detalji našega doma. Zauzeli su posebno mjesto u dnevnom boravku.Voljeli bismo da vas ovaj tutorial inspirira da i vi sami napravite nešto slično.

BRUSNI PAPIR I BOJA U SPREJU

Brusni papir je redoviti pratilac naših tutorijala. I danas nam treba. Prije svega dobro treba skinuti sloj stare boje s oba predmeta. Važno je temeljito očistiti. Stoga, ne šparajte na brusnom papiru jer će rezlutat biti puno bolji.

U našem domu prevladavaju vedre boje i zato je odluka bila osvježiti ih pastelnim nijansama. U Bauhausu smo se dugo zadržali razgledavajući paletu boja. Izbor je zaista velik.

Konačno, nakon dugo premišljanja izbor je pao na pomalo neobičnu kombinaciju. Odlučili smo se za boju za metal i željezo u spreju. Volimo biti originalni. Vi ćete odabrati svoju kombinaciju boja.

Prostor uvijek treba zaštititi folijom ili novinskim papirom. Tako se čestice boje ne mogu raspršiti po zidovima, podu ili okolnom namještaju. Prije svega rastavili smo peć na dijelove koji se mogu skidati. Zatim smo ravnomjerno raspršili boju. Konačno, obojili smo drugom bojom istaknute reljefne detalje. Dršku smo ostavili izvorno smeđu. Zaštitili smo je nepropusnom folijom.

STARA PEGLA – NOVI UKRAS DOMA

Pegla je zasjala novi sjajem jer joj je nova boja dala svježinu. Ovako obnovljeno glačalo ljudi koriste za dekoraciju. Isto tako može poslužiti i kao posuda za izradu ikebana. Isprobajte i vi! Ova pegla sigurno više neće peglati, ali zato može poslužiti kao škrinja za bižuteriju ili posuda za ikebanu.

STARA PEĆ – NOVI UKRAS DOMA

I naša peć danas priča neku drugu priču jer smo se poigrali neobičnom kombinacijom boja. Detalje smo istaknuli jednom bojom dok smo trup obojili drugom. Stara “grijalica” je u zasluženoj mirovini. Vrijedno je grijala domove naših predaka.

Danas je pak važan ukrasni motiv dnevnog boravka i postolje za staro glačalo. Isto tako, često posluži kao stolić za šalicu kave.

TUTORIAL: DUET ZA 5

Spojiti tradiciju i moderno jedno je od najljepših trenutaka stvaralaštva. Uzmite od prošlosti ono što vas veže. Sačuvajte ono  što u vama izaziva emociju i prilagodite ga današnjim vremenima.

Nekada su se obitelji u predvečerje okupljale u domovima oko ognjišta.Okupljale bi se oko peći i dijelile svoja dnevna iskustva. Ili bi se pak prepričavale razne priče.

Obitelj se danas obično okuplja oko televizora. Kao rezlutat imamo činjenicu da su se vrijednosti i neki običaji  promijenili.

Ovaj tutorial ima zadatak podučiti vas kako nešto uraditi. Isto tako, i podsjetiti vas na neke zaboravljene vrijednosti. Upravo zato peć smo smjestili u dnevni boravak. Tu se najčešće okupljamo kao obitelj. Danas nas  podsjećaju na tradiciju i na najvrjedniju odliku obitelji, a to je zajedništvo.

Svaki puta kada naš pogled zastane na njima probude se neke divne uspomene. Odnesu nas u neka davna prošla vremena, u doba našeg djetinjstva.

Neki predmeti zaista pričaju posebne priče.

Kad se tradiciji udahne novi sjaj,

priča tek započinje. 

Ne nazire joj se kraj!