DRVENA KUĆA – IDILA

Drvena kuća-ljepota življenja

Drvena kuća i današnje doba – utopija ili ne? U užurbanoj svakodnevici gradova napućenih betonskim oblakoderima i s malo svjetlosti u domovima, bijeg u prirodu predstavlja idilu, jedan teško dostižan san.

Stres je naš svakodnevni pratitelj i ide s nama ruku pod ruku. Godišnji odmor više nije dostatan da ga izbacimo iz sebe. Potrebno je pobjeći u prirodu, u divljinu ili stvoriti dojam prirode u svom domu.

Mnogi od nas sanjaju o drvenoj kućici u planini ili nekoj kleti na piktoresnim zagorskim bregima. Onima koji tek razmišljaju o izgradnji kuće, predlažemo da razmisle o drvenoj kući. U 21. stoljeću?

Da, drvena kuća opet je in, a neki narodi se, unatoč novim  stoljećima i napretku industrije ne odriču omiljenog građevnog materijala – drveta. I to su narodi koji spadaju među najrazvijenije države na svijetu. Pametni narodi svoju tradiciju poštuju, ali poštuju i svoj okoliš.

DRVO – IDEALAN GRAĐEVNI MATERIJAL NEKADA I SADA

Izgradnja drvenih kuća razvila se već u metalno i brončano doba i to u podneblju četinarskih šuma. Znanstvenici kažu kako najstariji izgrađeni drveni objekat datira iz 1400. godine. To je kapela Sv. Henrika u finskom gradu Kokemaki.

Ne čudi činjenica da je 70% drvenih kuća u Finskoj industrijske proizvodnje te da je od 2000. godine vodeći svjetski proizvođač drvenih kuća. Kad kažemo Finska prva pomisao su nam brojna jezera i saune – drvene “parne” kućice.

Drvene kuće osobito su popularne i u Norveškoj. U zemljama gdje vlada blagostanje i gdje se ne gleda na svaku kunu da bi se ušparalo za izgradnju kuće, velika većina odlučuje se na život u prirodi i u drvenoj građevini.

drvena kuća u Finskoj

DRVENA KUĆA I NJENE PREDNOSTI

Osim što se drvena kuća izrađuje od drveta – prirodnog materijala, ona se i brže gradi u odnosu na druge kuće. Zbog principa tzv. suhe gradnje nakon završetka takve kuće odmah su useljive.  Ostale kuće moraju se mjesecima sušiti prije useljenja.

Jedna prednost drvene kuće je i mogućnost njene izgradnje tijekom niskih temperatura. Druga prednost je maksimalno vrijeme izgradnje od 60 dana. To nije slučaj kod ostalih načina gradnje kuća.

Danas se koriste tzv. AZ-grede koje se pripremaju od nekoliko komada punog drveta što ih čini otpornima na vremenske uvjete, a njihova mosnica koja čini zračni prostor u sredini grede višestruko im povećava izolacijska svojstva.

drveno presoblje i hodnik

KOMPARATIVNE PREDNOSTI DRVENE KUĆE

  •  permeabilnost : propušta zrak u oba smjera i tako dolazi do neprekidne izmjene unutarnjeg i vanjskog zraka bez otvaranja prozora i vrata te bez gubitka energije – topline. Na taj način životni prostor se puni kisikom i zdrav je za stanovanje. To osobito vrijedi za za osobe koje imaju poteškoće s dišnim organima.
  • elektrostatična svojstva: drvo ne privlači i ne zadržava mikročestice peludi, prašine i sličnih nadraživača, pa je drvena kuća idealno utočište za alergičare jer je zdrava antialergijska sredina.
  • samoregulacija klime: drvo ima svojstvo samoregulacije klime jer trupci upijaju višak vlage u interijeru, a vraćaju je kada se zrak ponovo osuši. Iz tog razloga nastao je naziv za drvene kuće bio-kuća.
  •  toplinski izolator: čak i nakon prestanka grijanja prostora drvena kuća zahvaljujući drvnoj građi zadržava toplinu naredna 24 sata. To je vrijedna informacija za one koji jako razmišljaju o uštedi energije.

drveno potkrovlje

DRVENA KUĆA ZA ŽIVOT PO MJERI ČOVJEKA

Dvena se kuća gradila od pamtivijeka. Do nedavno su i u našim krajevima u pojedinim regijama bile svakodnevica.

Turopolje, Hrvatsko zagorje, Lika i Gorski kotar obilovali su takvim kućama. I danas u Lici i Gorskom kotaru možemo pronaći takve drvene ljepotice, koje se mahom iznajmljuju za turističke svrhe. U Turopolju i Posavini zaštićeno su kulturno dobro. Možemo zaključiti kako je i u Hrvatskoj tradicija gradnje drvenih kuća također bila jaka, naravno ovisno o regiji i podneblju.

Danas je na tržištu veliki broj proizvođača drvenih kuća. S druge pak strane, imamo i  velike zaljubljenike u stare načine gradnje koji se odlučuju otkupiti stare napuštene kuće u dobrom stanju. Sele ih kompletno trupac po trupac na novu lokaciju. Stvaraju novi dom ili ladanjsku vikendicu.

Užitak boravka u takvom interijeru je zagarantiran. Čovjek je od samih svojih početaka do današnjih dana zadržao drvo, ovaj zdravi materijal za izgradnju kuće. Dizajn se sporo, ali sukladno vremenu mijenjao.

drvena kuća 3

 Drvo je bilo prvo!