ZDRAVA KUĆA, ZDRAVA PLUĆA

 

Zdrava kuća je dom bez štetnih materijala. Zdravi dom je dom bez štetnih uređaja. Takva kuća štedi energiju. Okreće se prirodnim izvorima energije. Danas je zdravo stanovanje rijetko, ali postaje imperativ.

Analiza prije gradnje kuće je obavezna. Isto vrijedi za adaptaciju stambenog i poslovnog prostora. Odlučite se za prirodne materijale. Odaberite slamu, drvo i ciglu. Isto tako, odlučite se za “knauf”. Riječ je o gips-kartonskim pločama. Gips je sve popularniji zadnjih godina. Ljudi danas radije posežu za knaufom.

Ovaj način gradnje interijera naziva se suha gradnja. To je čista izgradnja jer ne ostavlja za sobom prljavštinu.

ZDRAVA KUĆA -BRZA I ZDRAVA GRADNJA

Suha gradnja je brza i zdrava za stanovanje. Ne koristi štetne materijale. Prije svega mislimo na gips i karton. Gips-kartonske ploče s kamenom vunom izvrsni su izolatori vlage. Štite od hladnoće zimi. Također su odlična zaštita od vrućina ljeti. Tako smanjuju potrošnju energije budući da prostorije ne treba dodatno jako zagrijavati ili rashlađivati.

ŠTO ŠTETI NAŠEM ZDRAVLJU U VLASTITOM DOMU?

Azbest izbjegavajte u svom domu jer izaziva rak pluća tzv. azbestozu. Koristite radije tradicionalne građevne materijale. Ubrzani razvoj donio je društveno neodgovorno poslovanje. Kao rezultat imamo proizvodnju štetnih kemikalija i materijala prije svega u građevinarstvu.

Ekonomija se okreće društveno odgovornom poslovanju. Konačno se danas vodi briga o štetnosti pojedinih proizvoda za okoliš i ljudsko zdravlje. U tom smjeru idu i proizvođači građevinskih materijala. Napuštaju se uobičajene metode proizvodnje. Konačno imamo povratak prirodnim materijalima.

ŠTETNI KUĆANSKI UREĐAJI

Izbjegavajte štetne uređaje u domu. Prije svega mislimo na mikrovalnu pećnicu. TV uređaj, računalo i mobitel ne bi trebali biti u vašoj spavaćoj sobi. Osim što remete san, koji je potreban za funkcioniranje našeg organizma, oni zrače te su štetni.

Svi sanjamo o svojoj oazi mira i zdravlja. Sanjate li i vi? Pa hajdemo je zajedno izgraditi!

Zapamtite, zdrava kuća = zdrava pluća!