PISANICE – ČAROLIJA KIĆENJA

Pisanice- tri tehnike ukrašavanja

Pisanice su uskršnja dekorirana jaja. Divna riječ.Nastala je od praslavenskog pьsati što znači pisati.  Zajednički je praindoeuropski korijen peyk’što znači crtati, bojati, šarati. Zato kažemo da su  pisanice šarenice.

Što predstavljaju u katoličkom svjetonazoru? Simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Ukrašavate li vi jaja u dane pred Uskrs?

Koristite li tradicionalne boje dobivene iz povrća :ljuske luka, cikla, čaj, hrastova kora? Ili možda preferirate industrijske nezdrave boje? Šteta što se naš trud od nekoliko sati ukrašavanja, osim ako se ne fotografira, ne može sačuvati. 

No, mi smo doskočili tome. Donosimo vam tutorijal s tri tehnike ukrašavanja pisanica koje ćete moći svake godine ponosno pokazivati.

Potrebna su nam jaja, ali ne ona prava. Striropor je idealan materijal na kojem se mogu izraditi mala remek djela. Pridružite nam se u ukrašavanju! 

TRI TEHNIKE UKRAŠAVANJA

Njima će nas podučiti samouka umjetnica Branka Perišić. Vrlo uspješno bavi se dekoriranjem predmeta različitim tehnikama. Ukrašava stari namještaj, ali i ovako male predmete poput jaja od striropora.

Danas nam velikodušno otkriva svoje male tajne. Nismo se mogli odlučiti koja tehnika nam je najdraža te smo na kraju donijeli odluku da podijelimo s vama sve tri. Pa, krenimo redom!

     PISANICE OD STRIROPORA I TKANINE

Na vrh i dno jajeta od striropora običnom olovkom iscrtati križić. Nakon toga iscrtati crtice po cijeloj dužini jajeta, tako da dobijemo iscrtane polutke.

Njih opet po pola iscrtati po dužini kako bismo dobili jednake četvrtine.Tankim malim nožićem  zarezati po iscrtanim linijama, a zatim utisnuti odabranu tkaninu u utore.

Višak tkanine odrezati škarama. Ostatak dobro utisnuti nožićem u utore kako bi estetski sve bilo besprijekorno. Ponoviti postupak kod svake četvrtine jajeta. Efekt će biti jači ako se koriste tkanine iste boje, ali različitih nijansi.

Pisanice od stiropora i tkanine

Spojeve prekrijemo ukrasnim trakama koje na vrhu zalijepimo vrućim ljepilom iz pištolja. Pazite da ne nanosite debeli sloj ljepila kako ne biste dobili ružne neravnine.

Birajte tkanine, boje i nijanse koje volite, a ukrasne trake prilagodite tako da su boje usklađene.

Pisanice od striropora- i tkanine- ukrašavanje trakama

Neka naš primjer bude misao vodilja, jedan light motiv! Ali, napravite svoju originalnu pisanicu!

Pratite korak po korak, budite precizni i pedantni. Dajte si mašti na volju. Neka vaša kreacija dođe na vidjelo!

Tkaninu možete pronaći u svom domu. Sigurni smo da imate ostatke tkanina koje ste nekada dali krojiti i šivati. Jaje od striropora, pištolj i vruće ljepilo možete nabaviti u Offertissimi ili u Hobby art trgovinama.

Jaje naše nove suradnice je zaista lijepo. Slažete li se?

Pisanice-handmade by Branka Perišić

PISANICE OD STRUKTURNE PASTE I ZLATNIH LISTIĆA

Za ove pisanice potrebna su nam:

  • jaja od stiropora
  • strukturna pasta
  • akrilne boje
  • ljepilo za listiće
  • zlatni listići
  • spužvica
  • kist
  • drveni štapić za ražnjiće

Materijal i pribor za ukrašavanje pisanica

Premažite jaje strukturnom pastom. Koristite malu špahtlu. Savjetujemo vam da premažete reljefno i da previše ne zaglađujete. Pustite da se osuši. Uzeti kvalitetnu spužvicu.

Nakon umakanja u akrilnu boju nijansirajte jaje od dna prema vrhu. Nijansiramo od tamnijeg prema svijetlijem tonu boje. Kistom nanosite ljepilo na neravnine. Pričekajte dvadesetak-tridesetak sekundi da se malo osuši.

Pisanice od strukturne paste i zlatnih listića

Drugim kistom, koji mora biti suh, nanosite zlatne listiće u slojevima. Višak listića ukloniti. Uklonite štapić na kojem je bilo jaje, a rupu koja je ostala zatvorite strukturnom pastom.

Obojite. Vrućim ljepilom zalijepiti ukrasne trake. Sav vaš trud isplatio se. Nema većeg zadovoljstva od pogleda na vlastito djelo. Mi vam ovdje pokazujemo rezultat autorice.

Pisanice od strukturne paste i zlatnih listića II

PISANICE OD STRUKTURNE PASTE S MOTIVOM CVIJETA

Oni koji imaju izražen umjetnički dar mogu napraviti i jedno malo specifično dekorirano jaje. Za ovo vam je potrebno jaje od stiropora, strukturna pasta i kontura u tubi.

Njome premažite jaje u tankom sloju, a kada se osuši obojite akrilnom bojom. Na osušeno jaje nanesite strukturnu pastu te špahtlicom izradite motiv cvijeta.

Pisanice od strukturne paste s motivom cvijeta

Ornament iscrtati konturom u tubi. Nakon dužeg sušenja na redu je završna faza bojenja cvijeta. Vrućim ljepilom fiksirajte ukrasne trake. Ovakve pisanice su zaista posebna priča.

Godinama će ukrašavati vaš dom, ali su i lijep dar za blagdan Uskrsa.  Jako efektno izgledaju u prirodnim zemljanim tonovima jeseni. Ova izrada je sigurno i najzahtjevnija od tri ponuđene u ovom tutorijalu. Krenite od najlakše verzije pa prema težoj dok ne steknete sigurnost u radu. 

Pisanice od strukturne paste handmade by Branka Perišić

Nova lica uskršnjih pisanica