KREATIVNI DAROVI OD GIPSA

Silikonski kalupi za gipsane odljeve

Kreativni darovi od gipsa? Kako se izrađuju?

Bliži nam se Božić i onaj trenutak kada odmatamo šarene šuškave papire u koje su umotani darovi. Svake godine muku mučite što kupiti svojim najdražima. Treba dokučiti ili vješto izvući od osobe što je poželjela za Božić.

Pripadate li onoj skupini koja voli upotrijebiti svoje ruke i dati mašti na volju, imamo odlične ideje za vas. Ako pripadate onima koji radije posežu za kupovanjem konfekcijskih predmeta, možda je vrijeme da u ovo vrijeme darivanja poklonite dio sebe, svoje kreativnosti.

Pogledajte što vam donosimo u nastavku! Sigurni smo da će vam se neka od ideja svidjeti i da će ovi kreativni darovi od gipsa biti i neki vaši darovi za najdraže.

PRIPREMA

U hobby art trgovinama možete nabaviti alabaster gips, ali možete koristiti i obični bijeli, električarski gips. On je dosta jeftiniji. Njega možete nabaviti u trgovinama kao što su Boje i lakovi. Cijena za 1 kg tog gipsa stoji  od 5-10 kn. Zaista dobra investicija!

Možete koristiti i glet masu koju koriste u svom radu majstori za knauf ili popularno zvani knauferi. Silikonske kalupe za izradu raznih odljevaka možete pronaći također u hobby art trgovinama.

A sad na posao! Kreativni darovi od gipsa trebaju biti izrađeni, posušeni, obojani, dekorirani i dovršeni do Božića!

POSTUPAK IZRADE

Napravite smjesu od gipsa i vode. Kako postići dobru gustoću? Zamiješajte do gustoće kakvu ima puding kada ga pripremate, tako da smjesa bude gusta dok ju izlijevamo u kalup.

Ne mješajte predugo da se ne naprave mjehurići zraka, a zatim ostavite na sat vremena u kalupu da se stvrdne smjesa. Pripremite boje i dajte mašti na volju. Nakon bojenja ostavite da se suši.

Izrada gipsanih odljeva i bojenje

JEDAN KALUP ZA VIŠE NAMJENA

Ako ste odlučili napraviti ogrlicu, u smjesu dok je još u tekućem stanju stavite čačkalicu i ostavite da se tako osuši. Nakon što se posušilo, odstranite čačkalicu i provucite flaks, žicu, deblji konac ili tanju špagu te nanižite kalupe u lijepu nisku.

Ogrlica je dar za djevojčice, mame i bake. A što ćemo s muškom populacijom? Što ćemo s dječacima, očevima i djedovima? Za njih iste te modele možemo pretvoriti u magnetiće. Mogu ih staviti na hladnjake kao držače podsjetnika.

U tom slučaju ne treba vam čačkalica, ali vam treba ljepilo. Po mogućnosti, super ljepilo ili silikonsko pomoću kojega ćemo staviti magnetić (možete ga nabaviti u hobby art trgovini) na odljev.

Iste te odljeve možete iskoristiti na slikarskom platnu i napraviti jednu reljefnu sliku, a takve su slike sve popularnije u zadnje vrijeme. Možete to isto kombinirati i s naplavinama, pa stvoriti ugođaj primorskog kraja, ako pronađete i kalupe za izradu kućica. Mi smo baš pronašli takve kalupe.

KREATIVNI DAROVI OD GIPSA

Ideje za ovakve unikatne darove stižu od naše suradnice Vesne Grba Galijanić. Osim ogrlica  ovi ukrasi mogu biti dio neobičnog, ali unikatnog izdanja adventskog vijenca. Mi možemo gledati jednu stvar različitim očima, a ljepota je u raznolikosti i kreaciji.

Nadamo se da smo vas ponukali da otkrijete ponovo ono dijete u sebi i da se poigrate tim divnim svestranim materijalom – gipsom. Kao što vidite on ne služi samo za stavljanje gipsanog zavoja na ruku kad slomimo kost, niti za suhu gradnju. Od njega možemo sami izrađivati i razne dekorativne predmete.

Kreativni darovi od gipsa

Kad je naših ruku djelo,

kad naša kreacija dolazi na vidjelo

dar je prava stvar!