ROZETE – ZA ISTANČAN UKUS

Rozete na stropu poseban su ukras doma. Pridonose reljefnosti plafona. S njima strop više  nije samo ravna  površina. One se mogu i obojiti. U kombinaciji dviju kontrasnih boja stropa i rozete prostor poprima jednu sasvim novu dimenziju. Dobiva na dubini.

One spadaju u estetski dio suhe gradnje, točnije u završne građevinske radove. Posljednjih godina opet se vraćaju u modu i to na velika vrata. Ima ih raznih oblika i dizajna, ali najpopularnije su one okrugle.

ROZETE – DIO ŠTUKATURE

Rozete spadaju u štukaturnu umjetnost. Sama riječ je neobičnog porijekla. Potekla je od talijansko-njemačke stucco, koja je pak proizašla iz starogermanskog pojma stucki, a znači komadići. Najjednostavnija definicija štukature je plastična, dakle reljefna dekoracija interijera i eksterijera neke građevine.

Štuko se sastoji od kombinacije sljedećih materijala:

  • cementa
  • gipsa
  • finoga pijeska.

Kombinacija materijala i omjer istih ovisi o namjeni.

Danas se uglavnom koriste izljevani modeli koji se apliciraju na strop pomoću ljepila. Rozete mogu biti izrađene od poliuretana ili od gipsa. O materijalu ovisi i vezivni materijal koji ćemo koristiti za apliciranje na strop.

Tako za poliuretanske rozete koristimo ljepilo na akrilnoj bazi, dok za gipsane koristimo ljepilo za suhu gradnju. Naša topla preporuka je proizvod tvrtke Knauf UNIFLOT. Riječ je o izrazito dobrom ljepilu visoke kvalitete koji čvrsto prianja.

POPULARNE OD PAMTIVIJEKA 

Štukature su u upotrebi odavnina. Koristili su ih Asteci i Arapi. U antičko doba Grci su ih koristili za ukrašavanje unutrašnjosti i vanjskih zidova hramova. Nikada nije potpuno zamrla njihova upotreba. Pojačavala bi se ili smanjivala ovisno o trendovima pojedine epohe.

Raskošni barok je ponovo gurnuo u prvi plan detalje i kićenost interijera i eksterijera, tako da su rozete postale neizostavan dekorativni detalj svih domova.

Kako je štuko bio puno jeftiniji od kamena, a i lakši za obradu, barok se okreće ovoj kombinaciji materijala. Rozete postaju dostupne većini.

U baroku se štuko koristio za kapitele stupova. Riječ je o gornjem dijelu stupova koji su se posebno ukrašavali. O stropovima da i ne govorimo. Plesne barokne dvorane, dvorci i palače buržoazije vrvjele su štukaturom. Tu su rozete došle do potpunog izražaja.

Najpoznatiji barokni umjetnici su bratski dvojac, Egid Quirin Asam i Cosmas Damian Asam. Cosmas Damian bio je čuveni slikar s kojim je brat Egid često surađivao kad je radio štukature. Historicizam krajem 18. stoljeća i početkom 19. stoljeća opet daje štukaturi veliku važnost.

ŠTUKATURA DANAS

U 20. stoljeću  koristila se za dekoraciju fasada, posebno u SAD-u. Jug SAD-a je poznat po tome što je bio imperativ imati štukaturu kao ures obiteljskih kuća.

Danas je opet popularno imati štukaturu bilo u domu bilo u poslovnom prostoru.  Neke  su dizajnom preslike starih ručnih štukatura i rozeta. Druge su pak ravnijih linija i prilagođavaju se modernijem izričaju.

Nema dvojbe da su poseban dekorativni element doma i da pridonose dinamičnosti i reljefnosti prostora. 

Zidovi imaju udubine, niše i tapete,

a stropovi štukature i rozete.