SPUŠTENI STROP

ZGipsman spušteni stropSpušteni strop u današnje vrijeme predstavlja važan dio većine modernih interijera,  kako zbog svoje estetske dimenzije isto tako i zbog svoje funkcionalnosti.

Danas ćemo se pozabaviti njegovim prednostima u odnosu na tradicionalne stropove, koje u branši zovemo primarnim stropovima

Zašto je spušteni strop sve češći odabir? Jedan od razloga je brzo i jednostavno postavljanje. To ne vrijedi samo za novogradnju.

Spušteni stropovi u starogradnji

Živite u staroj zgradi ili kući? Jako vam se sviđa spušteni strop?

Ako imate dovoljno visok plafon, vrlo lako možemo postaviti spušteni strop. Osim ljepšeg prostora, vidjet ćete i osjetiti još neke koristi od spuštanja stropa.

Naime, on se može postaviti na primarni strop kada želimo smanjiti visinu prostora i uštedjeti na troškovima grijanja prostora. To znači da se može ugraditi i u starijim objektima prilikom adaptacija, pogotovo ako je riječ o starim građevinama koje su poznate po izuzetno visokim stropovima.

Osim što stvara poseban ugođaj, kao estetski dio suhe gradnje, štedi energiju i pojačava zvučnu izolaciju.

Zašto se spuštaju stropovi?

Trostruka je namjena spuštenog stropa:

  • smanjenje visine prostora
  • prikrivanje instalacija
  • ispravljanje neravnina primarnog stropa.

Oni koji imaju spuštene stropove u svojim radnim i stambenim        prostorima već su dobro mogli osjetiti njegove prednosti. Prije svega u džepu, a svi smo osjetljivi kada je novčanik u pitanju! Ostalo im je više para zbog uštede za troškove potrošnje toplinske energije u odnosu na period prije postavljanja spuštenih stropova.

Spuštanjem prostora možete vizualno oplemeniti prostor dajući mu zanimljive oblike, poigravajući se bojama i slično.  Ako se još u njega ukomponira indirektna rasvjeta, doživljaj može biti potpun.

Prilagođavanje svakom stilu uređenja interijera

Zahvaljujući raznim elementima poput rozeta i bordura, suhom gradnjom možete se bez problema prilagođavati svakom stilu interijera. Upravo zato je zahvalna za obradu i postavljanje u svaki prostor.

Spušteni strop ne mora se postavljati samo u nove interijere, tek izgrađene zgrade ili obiteljske kuće. Vrlo dobro se prilagođava i u starijim zdanjima.

Ovih dana imamo iznimno mnogo zahtjeva za spuštanjem stropova u starijim zgradama u centru Zagreba gdje su plafoni stradali u potresu.

Ovdje možete pogledati jedan od primjera kako smo to izveli za vrlo kratko vrijeme. Imate li i vi sličnih problema, obratite nam se s povjerenjem jer imamo iskustva u adaptaciji starih prostora metodom suhe gradnje.

 sanacija potresom oštećenog stropa
adaptacija oštećenog stropa u potresu u Zagrebu 2020. u staroj zgradi u centru grada

SPUŠTENI STROP I MINERALNA VUNA

Mineralna vuna sastavni je dio suhe gradnje i upravo zahvaljujući njoj suha gradnja ima mnoge prednosti u odnosu na tzv. vlažnu gradnju tj. tradicionalnu. U sastavu s mineralnom vunom poboljšava zvučnu i toplinsku izolaciju. Može se izvoditi na drvenoj ili metalnoj potkonstrukciji.

Glavna je karakteristika odlična apsorpcija zvuka zahvaljujući gustoći postavljenih gips-kartonskih ploča. One se vješaju na konstrukciju na određenoj visini. Postavljaju se pomoću posebnih mehaničkih pričvršćivača ili mehaničkim pričvršćivanjem i ljepljenjem.

Ovisno o namjeni i položaju prostora koristimo:

 • obične 
 •        vlagootporne 
 •        protupožarne ili vatrootporne
 •        savitljive gips-kartonske ploče.

Ove posljednje odlične su za izradu raznih oblika (kružni i polukružni)

ZGipsman metalna potkonstrukcija za spušteni strop

VRSTE SPUŠTENIH STROPOVA

Jeste li znali da postoji više vrsta spuštenih stropova? Danas ćemo vam ih predstaviti i pojasniti po čemu je svaki od njih specifičan. Osim što svi smanjuju prostor, pokrivaju neravan primarni strop te sakrivaju u međuprostoru neugledne instalacije i kablove, svaki od njih ima svoje specifičnosti.

 • Gips-kartonski stropni sistemi sa zatvorenom gips-kartonskom oblogom. Može se izvoditi jednoslojno ili dvoslojno kao stropna obloga ili spušteni strop. Služi kao zaštita odozgo ili odozdo. Koristi se kao sigurnosni štit od udarca lopte.
 • Perforirani Cleaneo spušteni stropovi s knauf Cleaneo Akustik perforiranim pločama.
 • Samonoseći stropovi  koji su spušteni stropovi (isključivo pričvršćeni  na zidove).
 • Fireboard spušteni stropovi protupožarni su spušteni stropovi.
 • Armstrong stropovi akustični su stropni sistemi od metala i    mineralnih vlakana.

ZGipsman-spušteni strop u hodniku

SPUŠTENI STROP I RASVJETA

Spušteni strop i rasvjeta odlično se slažu. Mogu se ugraditi ugradne i nadgradne lampe, LED trake i tzv. “zvjezdano nebo”. Ova kombinacija stvara ugođaj i privlači pažnju promatrača.

Indirektna LED rasvjeta vrlo često se postavlja kako u stambene tako i u poslovne prostore. Ona može davati izuzetno jaku, ali i prigušenu svjetlost, ovisno o namjeni prostora ili pak o raspoloženju stanara.

Ovdje kreativnost može doseći svoj vrhunac. Iza nas je već mnogo takvih projekata i nevjerojatno kako indirektna rasvjeta može prostoru dati neki poseban štih. Razmišljate li o indirektnoj rasvjeti u svom poslovnom ili životnom prostoru, posavjetujte se sa stručnjacima, kako ne biste pogriješili u odabiru lampi.

spušteni strop u hodniku ZGipsman

PREDNOSTI SPUŠTENIH STROPOVA

Brojni su razlozi zašto se preporučuje spuštanje stropova. Rezimirajmo ih na jednome mjestu:

  • brza i jednostavna montaža
  • zvučna izolacija primarnog stropa
  • toplinska izolacija
  • male težine cca 15 kg/m2
  • vatrootpornost
  • smanjuje visinu prostora
  • sakriva neugledne instalacije
  • ispravlja neravnine
  • štedi energiju i naš kućni proračun.

Nadamo se da ste ovim našim blogom dobili uvid u prednosti suvremenog načina izgradnje metodom suhe gradnje i zašto je spuštanje stropova u posljednje vrijeme toliko popularno i u Hrvatskoj.

Želite li oplemeniti svoj prostor u estetskom smislu, poboljšati ozvučenje, prigušiti zvuk ili uštedjeti na potrošnji toplinske energije, onda se nemojte više dvoumiti!

Spušteni strop rješava odjednom više problema

Spušteni strop jednim udarcem ubit će ne dvije, već sve tri muhe:

  1. uljepšat će vaš prostor
  2. bit će dobar zvučni izolator
  3. odličan je asistent za vaš budžet jer će kao toplinski izolator štedjeti na energiji.

Brzo se postavlja pa nećete morati dugo čekati na njegovu izradu.

Ako ste vični ovom poslu, uz malo truda dobit ćete lijep ukras doma. Ako ste jedan/jedna od onih koji stvari prepuštaju u ruke profesionalcu, preporučujemo vam našeg majstora.

Ne štedite na materijalu i kvaliteti izrade da poslije ne biste prošli skuplje zbog popravaka!

  Dobri majstori spušteni strop postavit će za tren oka.

ZGipsman - rozeta na stropu
ZGipsman – rozeta na stropu

Strop se spušta

radi uštede i iz gušta!