STOLIĆ- TUTORIAL

Ideja za stolić -IKEA- kutija za odlaganje stvari

Stolić za dnevni boravak po narudžbi tema je ovog tutorijala. Kutija za odlaganje stvari bila nam je light motiv. Naručiteljica je imala jasnu ideju. Donijela nam je fotografiju kutije iz kataloga centra IKEA. Poželjela je stolić po uzoru na ovu kutiju, ali s poklopcem. Unutrašnjost će biti spremište za časopise.

NABAVA MATERIJALA ZA STOLIĆ

Stolić je bio na neki način već osmišljen. Time je nama posao bio znatno olakšan. Materijal koji nam je potreban za izradu stolića su: drvene daske, boja i lak za drvo, vijci, špaga, panti i kotačićiUputili smo se po materijal u Bauhaus.

DRVENE DASKE ZA STOLIĆ

Stolić mora imati određene dimenzije. Drvene daske pronašli smo na odjelu drvene građe. Pazite da debljina i širina daske odgovara namjeni. Za ovakav stolić ne uzimajte ni preširoke ni pretanke. Od tereta bi se mogle saviti. Ako su preširoke za određenu namjenu rezultat estetski neće biti dobar.

MAT ILI SJAJNI LAK

Imali smo zadanu temu i ogledni primjerak te je odabir boje  bio lagan. Ne zaboravite kupiti i lak za završni korak! Na vama je da odlučite hoće li biti mat ili sjajan. Mi smo se odlučili za mat varijantu. Ipak radimo predmet koji ima prizvuk nekih prošlih vremena.

ŠPAGA ZA RUČKE

Stolić će imati i ručke po uzoru na kutiju. Špagu idealne debljine, koja će nam poslužiti za ručke, pronašli smo nakon pomnog biranja. Ima raznih širina i debljina pa odabir prilagodite zamišljenim dimenzijama stolića.

Nikako ne uzimajte pretanku špagu jer će biti nefunkcionalna i estetski se neće uklopiti! Bolje se odlučiti za deblju špagu. Isto tako pazite kod odabira čavlića. O dimenzijama daske ovisi i njihov odabir.

Od alata smo trebali: čekić, brusni papir, kist za drvo, odvijač, pilu i bušilicu. Latimo se posla!

IZRADA STOLIĆA

PRAŠNJAVI DIO POSLA

A sad na prašnjavi dio posla. Prvi korak u izradi stolića je piljenje daski na željenu dimenziju. Bitno je da ste prethodno odredili veličinu stolića: visinu, dužinu i širinu. Najbolje je skicirati ga. Nakon što smo dobili manje letve, nastupa “šmirglanje” brusnim papirom do glatke površine. Dobro očistite od nakupljene “brusne”prašine.

BOJENJE 

Stolić treba i svoju boju. Bojenje je svakako dio posla koji ostavlja najbolji dojam. Efekt starog, nesavršenog dobili smo neravnomjernim bojenjem na pojedinim mjestima. Pričekajte da se prvi sloj boje dobro osuši, a zatim nanesite novi sloj boje.

Primimo se čekića. Slijedi spajanje letvi. Letva po letva, vijak po vijak i podnožje je gotovo. Na redu je spajanje bočnih strana. Poklopac nastaje tako da između daski ostavimo malo prostora. Ispod gornjih horizontalnih letvi pričvrstiti smo dvije vertikalne kao potporanj. Poklopac s ostatkom sanduka spojili smo pantima.

 SKRIVENI KOTAČIĆI

Kotačići na fotografiji su vidljivi. Mi smo naše odlučili sakriti. Neka imaju funkciju, ali neka ne odvlače pažnju sa stolića. Naručiteljica će dobiti stolić-sanduk na kotačićima i moći će ga u svakom trenutku lako premještati.

Na podnožju smo dobro izmjerili koliko možemo uvući kotačiće da se ne vide, a da budu stabilni oslonac za stolić. Pričvrstili smo ih vijcima.

ZAVRŠNI RADOVI

Završni radovi ostaju na samom kraju dana. Lakiramo. Budite pažljivi i ne stavljajte predebeli namaz laka da se ne stvore grudice. Ostavite da se osuši.

Špagu odrežite na željenu dimenziju. Probušite po dvije rupe na bočnim stranicama malo šireg promjera od špage. Nju na krajevima malo zapalite upaljačem i brzo ugasite. To je stari trik iskusnih majstora.

Špaga se dalje ne razdvaja. Provucite i zavežite čvorove s unutarnje strane. Stolić je gotov. Potrebno ga je još samo smjestiti na njegovo mjesto i uživati ​​u pogledu.

Nema ljepšeg osjećaja od stvaranja novih i jedinstvenih djela.

UŽIVANJE U INTERIJERU

Ovaj je uradak zauzeo središnje mjesto u dnevnom boravku i uklopio se u interijer kao da je oduvijek tu na radost naručiteljice, njene obitelji i našeg majstora  ZGipsmana.

Dali smo vam ideju. Budite svoji, inspirirajte se, naučite kako se radi i unesite svoj štih!

Uz malo volje, truda i (um)aranja

osjetite radost stvaranja!