GIPS – PRIMJENA KROZ POVIJEST

Piramide

Gips je jedan od najdugovječnijih građevnih materijala. Suha gradnja temelji se na spajanju, obrezivanju i fiksiranju gips-kartonskih ploča. Najvažnije obilježje gips-kartonskih ploča je sastav od prirodnih materijala:

  • gipsa i
  • kartona.

GIPS U STAROM EGIPTU

Gips je građevinarstvu jako zastupljen posljednjih godina. Možemo reći da je doživio renesansu jer su ga u građevinarstvu već koristili stari Egipćani. I to najviše za nadgrobne spomenike svojih faraona – piramide. Sfinge, čuvarice posljednjih počivališta velikih vladara prekrivane su njime. Koristili su ga za izradu hijeroglifa.

 GIPS U EUROPI

Kao građevni i dekorativni materijal u prošlosti nalazio je svoje mjesto u dvorcima europskih vladara i u palačama nižeg plemstva i buržoazije. U dvorcima se tako i dandanas mogu vidjeti zlatni ukrasi i štukature. Niže plemstvo je iste ukrase premazivalo zlatnom bojom. 

Remek-djela španjolske arhitekture u Granadi (Alhambri) ili Sevilji (Alkazar) pravi su primjer za kreativnu uporabu gipsa.

GIPS NA ISTOKU

Na Istoku je bio omiljen građevni materijal. Islamski dekorateri i arhitekti koristili su ga za stilizirane cvjetne, životinjske ili geometrijske motive. Tako su iranske palače u Kashanu pune gipsanih dekoracija. 

Gipsani motivi na plači i Iranu,

RENESANSA GIPSA U 20. STOLJEĆU

Procvat gipsa u građevinarstvu dogodio se početkom 20. stoljeća. Nešto maloprije toga, točnije 1894. godine gipsane ploče patentirao je Saket. Kad nas je njegova upotreba zaživjela dosta kasnije. Danas je suha gradnja nezamisliva bez gipsa.

U Americi, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu gips-kartonske ploče korištene su za izgradnju kuća. U Europi i drugim sjevernim zemljama korištene su za pregradne zidove.

Naime, jedna od mana ovog materijala je neotpornost na vodu i nisku temperaturu. Stoga se  ovaj materijal ne koristi za vanjske zidove, osim u iznimno suhim i toplim krajevima.

    KAD NAS POVIJEST UČI

Svakako bismo trebali učiti iz povijesti. Ipak je ona majka mudrosti, učiteljica naših života. Generacije prije nas koristile su ovaj krhki građevinski materijal, koji se sačuvao kroz sve te epohe.

Dandanas još uvijek resi vrhunska zdanja diljem svijeta kao svjedok minulih vremena. Možda je vrijeme da i naše generacije ovaj materijal koriste na isti način, za izgradnju i dekoraciju. Svakako, da budućim generacijama bude svjedok današnjeg doba.

gips premazan bojom

GIPS U DANAŠNJE DOBA

I danas je gips višenamjenski materijal koji se koristi u različitim granama gospodarstva pa i u znanosti. U medicini  se koristi za gipsane zavoje kod prijeloma i puknuća kosti. U stomatološkoj praksi koristi se za uzimanje otisaka zubi, za izradu dentalnih modela i proteza. U poljoprivredi služi kao poboljšivač poljoprivrednog zemljišta.

Umjetnost je ga stoljećima koristila. Osobito je dominantan u kiparstvu kao materijal za izradu skulptura i kipova.

gipsane skulpture

Umjetnost ga i danas koristi na pomalo inventivan način-umjetnost na suhoj gradnji, na zidovima od gips-kartonskih ploča. Nevjerojatne su mogućnosti ovog materijala, ljudskoga uma i mašte. Tako u poslovnim prostorima, restoranima, galerijama i obiteljskim domovima nastaju prava mala remek djela.

Kad nas povijest uči, što je dobro imati u kući!

Izvor: YouTube - Drywall Art Sculpture by Bernie Mitchell