GIPS-KARTONSKE PLOČE

Suha gradnja_ZGIPSMAN- gips-kartonska ploča

Gips-kartonske ploče idealne su za sve vrste interijera. Ugrađuju se od kuća i stanova do poslovnih prostora i industrijskih hala. Također se uklapaju u sve stilove. Zbog raznovrsnosti obrade mogu biti pogodne za vlažne prostorije poput kupaonica, WC-a i kuhinja. Tako sprječavaju nastanak plijesni. A kao što znamo, plijesan je pogubna za naše zdravlje. Suha gradnja danas je nezaobilazan način gradnje novih i adaptacija starih kuća.

GIPS-KARTONSKE PLOČE

Postoji više vrsta gips-kartonskih ploča. Razlikuju se po obradi i boji. Bijela gips-kartonska ploča naziva se GKB ploča. Standard je u suhoj gradnji i stavlja se u sve interijere.

Zelena gips-kartonska ploča ima oznaku GKBI. Posebno je osmišljena za vlažne prostorije. Iz tog razloga stavlja se u:

  • kuhinju
  • WC
  • kupaonicu
  • prostorije gdje se pere i suši rublje i slično.

GKF ploče su vatrootporne gips-kartonske ploče i crvene su boje.  Zadržavaju toplinu i otpornije su na vatru od običnih ploča te tako usporavaju brzo razbuktavanje požara.

Ove ploče isključivo se rabe za uređenje interijera i ne mogu se koristiti u eksterijeru. No, zato postoji i nova ploča AQUAPANEL cementna ploča. Prilagođena je za vlažne prostorije, ali isto tako i za vanjske prostore.

Postoji više vrsta proizvođača ovog materijala, ali vodeća imena po tradiciji i kvaliteti svakako su tvrke KNAUF, REGIPS i FERMACELL. Ova zadnja je možda i najviše ekološka ploča- Fermacell.

Tvrtka Fermacell stvorila je  gips-vlaknastu ploču. Ona se primijenjuje kao obostrana obloga prostorija. Osigurava i trajno preuzima apsorpciju štetnih tvari. Apsorbira zračenje u prostoru u kojem se ugradi. Vežući na sebe štetne stvari pridonosi zdravijem ambijentu u kojem živimo. Ako niste sigurni u odabir prave ploče za svoju namjenu, obratite se provjerenom majstoru za suhu gradnju ili popularnije u narodu znan kao majstor za knauf.

POSEBNOST GIPS-VLAKNASTE PLOČE

Kako nastaje zdrava gips-vlaknasta ploča? Koja su njena obilježja? 

Površina ploče u tvornici se premazuje sredstvom čija baza ima keratin. Zbog toga djeluje na prirodan način, poput čišćenja ovčje vune. Štetne tvari kemijskim se putem nepovratno vezuju na ploču i tu se onda razgrađuju. Nakon toga više nema mogućnosti da se ponovno stvore.

Još je jedna važna karakteristika ovih ploča. One djeluju i ispod završnih obloga kao što su zidne obloge ili ličila. Gips-kartonske ploče dobar su građevni materijal koji izolira buku u kombinaciji s mineralnom vunom. Na taj način doprinose kvalitetnijem načinu života. Postavljanje mineralne vune neka ipak u vašem domu odrade profesionalci, majstori za knauf.

BRZA IZGRADNJA I MOGUĆNOST KREATIVNOSTI

Za razliku od zidanih zidova za koje je potrebno nešto duže vrijeme da se sazidaju, a zatim osuše, suha gradnja vrlo brzo podiže nove zidove i bitno skraćuje vrijeme izrade.

U rukama pravih majstora za knauf, uz maštu i kreativnost ovaj građevni materijal-gips, poprima nevjerojatne oblike i stvara prava remek djela u interijerima.

       Tko u novi dom brzo hoće,

koristi gips-kartonske ploče!